Teach from your wobbles

(Cindy Cooper)

De mindfulness- en compassie-trainingen en -leertherapie-/verdiepingsweekenden worden gegeven door Marije van Yperen en Karen Konijn.

We kennen elkaar uit onze opleidingstijd, zijn sindsdien bevriend en met veel plezier samen blijven leren en werken. Je krijgt dus training en leertherapie van professionals die volop meedraaien in de hectiek van de huidige geestelijke gezondheidszorg. Onze eigen meditatie-ervaringen zijn een belangrijke leidraad in onze therapeutische houding maar ook in contacten naar collega’s en opleidelingen. Daarnaast leven we allebei in een gezin met drie pubers, met alle bijbehorende uitdagingen.

In 2017 heeft Danielle Dijkema zich bij ons aangesloten, waar zij zowel als trainer en achter de schermen -onder andere als kok- een enorme bijdrage levert aan onze activiteiten. Marije en Danielle hebben ruim 10 jaar als directe collega’s samengewerkt.

In 2021 is Ellen Breeuwsma-Geurts ons komen vergezellen als ACT-trainer. Ellen en Marije geven samen de ACT leertherapie.

Mede door de huidige ontwikkelingen en werk- en regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg zijn wij gaan onderzoeken wat we van wezenlijk belang achten om als mens een evenwichtig leven te kunnen leiden.  In de extreme nadruk die heden ten dage ligt op presteren en jezelf voortdurend moeten verbeteren (en daar ook steeds afbeeldingen van moeten posten op social media, met de daarbij horende aanhoudende hunkering naar ‘likes’) schuilt een grote bron van lijden voor velen van ons.

Een van de meest waardevolle ervaringen die je als mens kunt hebben is: kunnen voelen dat je nu ook al OK bent, met alles er op en eraan, ook de stukjes die je niet zelf zou hebben uitgezocht in de winkel. En dan met dat hele pakket onder de arm de wijde wereld in gaan en er wat van maken, handelend in de richting van je waarden. Wij denken door onze trainingen en (leer)therapie te kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van (zelf)compassie, het vergroten van het besef dat wij mensen allen in het zelfde soepje sudderen en bovenal: dat het goed genoeg is om een feilbaar mens te zijn.

Marije van Yperen (1969) is ruim 20 jaar werkzaam als psychotherapeut in de specialistische GGZ. Ze werkt als teamcoordinator van de (dag-) klinisch behandeling bij een behandelcentrum voor mensen met afhankelijkheid van diverse middelen, waar zij onder andere PTSS-behandelingen doet en individueel en in groepen Acceptance and Commitment Therapy geeft. Daarvoor was zij 18 jaar teamleider van een klinische afdeling voor mensen met een ernstige eetstoornis. Ze is cognitief gedragstherapeut en onder andere opgeleid in ACT,  schematherapie en compassion focused therapy  (CFT en MSC) en werkt als supervisor, leertherapeut en (ACT-)opleider. Haar therapieën, trainingen en supervisies worden gekenmerkt door directheid, nuchterheid en humor. Marije is geregistreerd supervisor en leertherapeut voor oa VGCT en NVP. Ze begon in 2004 met vipassanameditatie en is sinds 2010 erkend mindfulnesstrainer MBSR/ MBCT (Center for Mindfulness UMass; VMBN cat 1) en mindfulness based compassionate living (MBCL-) trainer (cat A). Marije is gespecialiseerd in Trauma Sensitive Mindfulness. . Ze werd opgeleid door en volgde trainingen en retraites bij o.a. Jon Kabat Zinn, Florence Meleo-Meyer, Melissa Blacker, John Teasdale, Christina Feldman, Steven Hayes, Willoughby Britton, Kristin Neff,  Chris Germer, Paul Gilbert, Frits Koster en Erik van den Brink.  

Karen Konijn (1966) is ruim 20 jaar werkzaam als psychiater in de specialistische GGZ en in eigen praktijk, met als specialisatie individuele en groepstherapie voor jongvolwassenen.Haar cliënten en opleidelingen waarderen  haar geduld, creativiteit en enthousiasme.,Zij is opgeleid in schematherapie, EMDR, systeemtherapie, DGT, ACT en medische hypnose.  Karen begon met vipassanameditatie in 2008 en is sinds 2009 mindfulnesstrainer MBSR/ MBCT en sinds een aantal jaar ook in MBCL getraind. Zij werd opgeleid door en volgde trainingen en retraites bij o.a. Joke Hellemans, John Teasdale, Christina Feldman, Willoughby Britton, Frits Koster en Erik van den Brink.

Daniëlle Dijkema (1988) is werkzaam in het onderzoek binnen de specialistische GGZ. Daarnaast werkt zij als cognitief gedragstherapeutisch werker met mensen met een eetstoornis en was zij werkzaam binnen de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Momenteel is zij bezig met het afronden van haar master neuropsychologie.Cliënten en collega’s waarderen haar om haar no-nonsense aanpak, humor, compassievolle houding en, niet in de laatste plaats, om haar kookkunsten.Daniëlle begon in 2013 met mindfulness- en compassiebeoefening. Ze beoefent vipassana en volgt retraites bij Frits Koster, Joost van den Heuvel – Rijnders en Shaila Catherine.