“Onze geest is te vergelijken met de oceaan: we ervaren vaak alleen de bruisende activiteit van de golven aan de oppervlakte. Als we contact maken met diepere stillere lagen, leren we zien dat ook krachtige golven uit die diepte voortkomen en erin terugkeren.”  (Tarthang Tulku)

Enkele van de inmiddels meer dan 150 deelnemers aan eerdere leertherapieweekenden schrijven: 

“Dit leertherapieweekend is echt een aanrader als je bereid bent in je eigen patronen te verdiepen, met compassie en mededogen voor jezelf en de ander. De begeleiding is terughoudend maar steunend aanwezig waardoor veiligheid en openheid is ontstaan om in het proces op te gaan. Prettig, in je waarde latend, dingen mogen, hoeven niet.”

“Ik heb na het groepsleertherapie weekend ACT enige tijd later individuele leertherapie bij Marije gevolgd. Voor mij is het een hele dankbare aanvulling geweest binnen mijn VGCT opleidingstraject, waarbij ik heb gemerkt dat ik alle ruimte ervaarde om de dingen in te brengen die voor mij belangrijk waren op dat moment. Marije heeft een open en nieuwsgierige houding, wat maakte dat ik mij kwetsbaar kon opstellen. Op deze manier kon ik voluit aan de slag met bijvoorbeeld het stuk zelfcompassie exploreren en versterken. Ik werd uitgedaagd om nieuwe dingen te onderzoeken en stappen te zetten als therapeut en mens, maar de begeleiding was altijd op respectvolle en prettige wijze. Het is voor mij een waardevolle reis geweest.”

“Het was intensief en confronterend maar op een vriendelijke manier door de begeleiding, omgeving en heerlijk eten.”

“Ik ben van mening  dat iedereen dit kan gebruiken, zeker ook vanwege de trainers en de omgeving. Het is een ervaring die je verrijkt als mens, collega en therapeut. Ik heb me veilig gevoeld door de open warme houding. De rust en kalmte is fijn, ik voelde me welkom. De begeleiding is duidelijk.  Leuk dat jullie best wel verschillende types zijn en elkaar in harmonie goed aanvullen.”

“Heel fijne begeleiding, goed in “practice what you preach”, met humor en nuchterheid,  professioneel en stoer, altijd aanwezig maar nooit te. Transparant en veilig. Heel benaderbaar. Ruimte gevend en betrokken. Prettig en accepterend.”

“In vier dagen kom je van alles aan patronen tegen en dat met enige regelmaat zodat een en ander ook echt kan landen”

“Prettig dat elke dag dezelfde structuur had, goede afwisseling en een lange periode vrije tijd in de middag. Fijn dat veel activiteiten buiten waren. ”

“De stilte periodes waren niet te lang of te kort, prettig om de avonden en ochtenden in stilte te zijn. Leerzaam, gaf veel inzicht in ‘automatische piloot’ gedrag, ook door achteraf te delen met anderen. Door de afwisseling van meditaties (de werkmeditatie in de tuin was erg verhelderend!), stilte-periodes, uitleg, filmpjes, tekst bestuderen en dialoog, zijn er voldoende momenten om van alles tegen te komen.”

“Ik heb ooit elders een mindfulness-leertherapieweekend gevolgd. Opvallend vond ik het verschil in aanpak:  bij het weekend van Zie Zee ontstond  bij mij door de variatie in oefeningen en directe verbinding met de praktijk als hulpverlener veel meer verdieping en is wat ik heb geleerd echt bruikbaar in het dagelijks leven.”

“Ik vond ook de werkmeditatie in de tuin heel fijn, het lijf gebruiken in stilte gaf veel inzichten omdat ik tegen allerlei patronen aan liep.”

“In mijn slaapkamer: door het open raam hoorde ik de zee”

“Prachtige locatie, een weldaad, prachtige natuur, wandelen in het duingebied is zeer aan te bevelen, echt er even uit zijn zo los van thuis, een optimale plek om zelfcompassie te beoefenen. De meditatiezaal is prettig, licht, mooi al dat uitzicht door de grote ramen. Aan tafel, in het huis en de tuin is plaats voor iedereen. Een oase van rust, huiselijk, warm, veel ruimte. De kamers zijn ruim, er is genoeg sanitair.  Afwisselende en gezonde maaltijden: heerlijk, voedzaam en troostend.”

Deelnemers aan eerdere compassietrainingen schrijven:

“Mindfulness heeft mij geleerd om stil te staan bij (heftige) gevoelens en situaties, mij hierdoor minder te laten meeslepen en bewuster keuzes te maken. De compassietraining heeft mij nieuwe tools en technieken geleerd om met dergelijke situaties en gevoelens om te gaan en ze te aanvaarden/verdragen als ze onprettig zijn.”

“Ik vond de begeleiding erg fijn, ik had het gevoel dat er steeds goed geluisterd werd en feedback gegeven, en dat de sessies steeds heel zorgvuldig waren voorbereid. Het voelde voor mij alsof alle aandacht en inzet van de trainers steeds volledig op de cursus en cursisten was gevestigd.”

“Ik ben me nog meer  bewust geworden van het feit hoeveel impact voldoende rust nemen op mij heeft. Hoe sterk mijn jaag- en angstsysteem aanwezig waren en zijn in mijn leven. En hoeveel goeds het doet op al mijn levensgebieden als ik mijn rustsysteem actief blijf voeden.”

“De stilte-bijeenkomst vond ik heel erg prettig en een katalysator voor het oefenen omdat ik iets ervaarde waar ik meer van wilde. Het ervaren wat stilte doet had ik al vaker meegemaakt, en is heel passend en essentieel in deze training vind ik.”

“De begeleiding vond ik heel erg prettig, met humor en menselijkheid. Jullie houding is er een van aanwezig zijn, ‘alles is welkom’, luchtig, en het was heel fijn af en toe te horen, hou het simpel, licht. Jullie ervaring met meditatie en mensen komt goed tot zijn recht!

“Ik heb deze training al aangeraden aan anderen. Dit is voor mij the missing link bij andere mindfulness/meditatie trainingen, een beetje vriendelijkheid naar onszelf kunnen we allemaal gebruiken en is niet zo makkelijk als we vaak denken, in ieder geval voor mij niet zo vanzelfsprekend.”